بسیاری از افراد وقتی قصد دارن آموزش یک ساز موسیقی رو شروع کنن بزرگترین ترسشون فرایند زمان بری هست که باید طی کنن تا به سطح اجرای یک آهنگ برسن. باید بهتون بگم خبر خوب برای این اشخاص اینه که تکنیک هایی وجود دارن که مسیر شما رو برای یادگیری اون ساز خیلی کوتاه تر میکنن و شما سریع تر به نتیجه ی دلخواه میرسید. در این مقاله این 10 تکنیک رو با هم بررسی میکنیم.
1. هدف گذاری
اول از همه باید از خودتون سوال کنید قصدم از یادگیری ساز مورد علاقم چی هست. خیلی از افراد با شنیدن یک ملودی خاص، شیفته ی یادگیری اون ساز میشن و تمام هدفشون از قدم گذاشتن تو این مسیر اجرای اون آهنگ یا ملودی مشخص هست.
اما بعضی از افراد دیگه، به یک سبک خاص مثل جز، راک یا پاپ علاقه دارن و اهداف بزرگتری در سر میپرورن. به طور مثال وقتی آینده ی هنریشون رو تصور میکنن، خودشون رو روی استیج و در حال اجرا برای خواننده ی محبوبشون میبینن یا اینکه قصد ریکورد کردن آلبوم های اختصاصی برای خودشون دارن.
پس هدف گذاری اولیه، تعیین کننده ی وقت و انرژی ای هست که برای یادگیری اون ساز باید کنار بذارید. هر چی هدفتون بزرگتر باشه طبیعتا میزان درگیری شما با اون ساز بیشتر خوهد بود و در ادامه مسیر هنری شما وارد شاخه های تخصصی تری میشه.
2. انتخاب ساز ساده
همونجور که میدونید یادگیری بعضی ساز ها بدلیل سختیشون، زمان و انرژی بیشتری از شما میگیره. معمولا ساز هایی که روی دسته ی خود دارای پرده بندی نیستن (پرده بندی مشخص کننده ی محدوده ی مجاز فرکانسی یک نت مشخص روی دسته ی ساز هست) مثل ویولن، کمانچه یا ویولن سل در ابتدا نوازنده با انواع چالش ها از دست گرفتن ساز تا به صدا در آوردن نت ها با فرکانس دقیق یا ژوست، دست به گریبان خواهد بود.
اما برخی دیگه از ساز ها پرده بندی مشخصی دارن یا برای دست گرفتن و اجرای نت ها از چالش های کمتری برخوردارن. چند تا از این ساز ها رو بهمراه مدت زمان تقریبی که نیاز هست آموزش های اولیه رو بگذرونید تا به اصطلاح خودمون از آب و گل در بیاید رو اینجا لیست کردم.
- سازدهنی : 2 ماه برای آموزش های اولیه
- کیبورد یا پیانو دیجیتال : حدود 3 ماه برای آموز اولیه
- اوکو له له : بسیار ساده و حدود 1 ماه برای آموزش های اولیه
- گیتار آکوستیک : حدود 3 ماه برای آموزش های اولیه
برای یادگیری سازدهنی میتونید از دوره های آموزشی هارمونیکا استفاده کنید و در مدت زمان کوتاهی به صورت اصولی این ساز رو یاد بگیرید.
3. تمرین هدفمند
تمرین موسیقی فقط ساعت و دقیقه پر کردن نیست. حتما برای شما هم پیش اومده که بعد از به انجام رسوندن تمرین هیچ پیشرفتی در نوازندگی احساس نمیکنید. البته باید اینجا یه پرانتز باز کنم و به این نکته اشاره کنم که پیشرفت در موسیقی حاصل یک فرایند طولانی مدت هست و نمیشه برایند پیشرفت روزانه رو ملاکی برای قوی شدن در اون ساز در نظر گرفت.
اما تمرین موسیقی باید با بالاترین تمرکز ممکن انجام بشه تا نتیجه بخش باشه. پس برای رسیدن به اون، هر چیزی که در محیط اطراف مخل تمرکز شما هست از جمله گوشی موبایل رو کنار بذارید و در یک مکان با آرامش بالا شروع به انجام تمرینات روزانه کنید.
پیشنهاد دیگه ای که دارم این هست که آهنگ رو به بخش های مختلف تقسیم کنید و ضعف های خودتون رو بررسی کنید و سعی در برطرف کردن اون ها کنید. از طرفی تمرین با مترونوم و رعایت دقیق ریتم خیلی به پیشرفت شما و هدفمند تر شدن تمرین ها کمک میکنه.
4. استفاده از تکنولوژی در تمرین
با پیشرفت روز افزون علوم کامپیوتری و در دسترس قرار گرفتن منابع مختلف در تمام حوضه ها، یادگیری مهارت های گوناگون به ویژه موسیقی به امری راحت تر تبدیل شده. به طور مثال در گذشته اگر شما حین تمرین یک آهنگ از روی فایل صوتی اون بودید، اگر در جمله یا میزان خاصی از اون به مشکل میخوردید و قصد داشتید تمرکز رو روی اون پارت نگه دارید، مجبور به گوش دادن اون قطعه از اول بودید.
اما در زمان حاضر تعداد زیادی اپلیکیشن هستن که با اون ها میشه قسمت خاصی از آهنگ رو انتخاب کرد و با اون بخش بار ها و بارها تمرین کرد. همچنین برای تمرین سلفژ و یادگیری فرکانس نت ها اپلیکیشن های مخصوصی وجود داره که باهاشون میشه خیلی ساده تر این مهارت رو تمرین کرد و آموزش دید.
5. یادگیری آکورد ها
آکورد به اجرای 3 نت یا بیشتر به صورت همزمان گفته میشه. حتما نوازندکان گیتار رو دیدید که وقتی به صورت همزمان ساز میزنند و میخونند، انگشت ها رو با حالت خاصی روی دسته گیتار قرار میدن و با دست راست روی سیم ها ضربه میزنن. همین حرکت پایه و اساس هارمونی در تمام آهنگ ها هست.
دقت کردن به اجرای آکورد های مختلف در موسیقی و شنیدن صدای اون ها به شما این امکان رو میده تا بخش های مختلف ملودی رو راحت تر روی بکینگ ترک یا در همنوازی ها تشخیص بدین. برای این کار بهتر هست از آهنگ های خیلی ساده که از آکورد های پایه و راحت تشکیل شدن استفاده کنید.
6. تمرین با آهنگ های مورد علاقه
هر چقدر هم که معلم موسیقی ای که دارید، شما رو مجبور به تمرین قطعه ای خاص از سبکی مشخص کنه باز هم تا وقتی اون سبک رو دوس نداشته باشید یا با اون قطعه ارتباط برقرار نکنید، تمرینش میتونه بسیار طاقت فرسا باشه. بهتره ملودی انتخابی برای تمرین در بازه ی سبک یا قطعاتی باشه که بیشتر باهاشون خاطره دارید یا حس اون ها رو بهتر درک میکنید.
این کار باعث میشه تا ریتم و زیر و بمی نت ها رو به واسطه ی شناختی که نسبت به اون آهنگ دارید خیلی راحت تر درک و تمرین کنید. حتی زمانی که دست به ساز نیستید میتونید ریتم و گوش موسیقایی رو به واسطه ی شنیدن اون قطعه تقویت کنید.
7. استراحت هوشمندانه بین تمرین
برخی افراد به اشتباه خیال میکنن تمرین بدون استراحت و برای ساعت های بسیار طولانی میتونه باعث پیشرفت چند برابری بشه که تصور بسیار اشتباهی هست. ایتزاک پرلمن اسطوره ی نوازندگی ویولن در سبک کلاسیک عقیده داره تمرین روزانه بیش از 3 ساعت نه تنها باعث پیشرفت نمیشه بلکه باعث فرسودگی زیاد و عدم تمرکز میشه.
بهتره زمان های ترین خود رو به صورت 20 الی 25 دقیقه ای در نظر بگیرید و بین اون ها حتما 10 دقیقه استراحت کنید. در تایم استراحت میتونید عضلات درگیر در نوازندگی رو نرمش بدید و بدنتون رو در وضعیت کاملا ریلکس قرار بدین.
8. اجرا در جمع و ضبط تمرین
اکثر افرادی که آموزش یک ساز رو شروع میکنن به قصد آرامش درونی این مهارت رو یاد میگیرن اما باید بدونید ضبط تمرین ها مخصوصا به صورت تصویری و همچنین اجرا در جمع میتونه باعث ایجاد انگیزه ی بسیار زیاد و بالا رفتن اعتماد بنفس شما بشه.
این کار باعث میشه نقاط ضعف نوازندگی خودتون رو به خوبی شناسایی کنید و در تمرین های خود تمرکز بر رفع اون ها رو بیشتر کنید و تمرین هدفمند تر و پیشرفت سریع تری داشته باشید.
9. تقویت گوش موسیقایی
برخی از تمرین ها بدون ساز انجام میشن. به این صورت که بدون تمرینات عملی و حتی در زمان های پرت میتونن انجام بشن. از جمله ی این تمرینات شنیدن موسیقی خوب یا به طور ویژه گوش دادن به آهنگی که قصد اجرای اون رو دارید هست. این تمرین ها حتی میتونن پشت فرمون حین رانندگی و همچنین در زمان ظرف شستن انجام بشن.
برای در آوردن یک قطعه موسیقی و اجرای تمیز اون، شما احتیاج به درک صحیح از اون قطعه دارید. پس با شنیدن چندین باره ی اون گام بسیار بزرگی در تمرین سریع اون بر میدارید.
10. تمرین مستمر راز موفقیت نوازندگان حرفه ای
انجام تمرینات بی هدف و نقطه ای سنگین تقریبا هیچ کمکی به پیشرفت شما در نوازندگی نمیکنه. سعی کنید تمرین ها رو به صورت روزانه و مستمر انجام بدید. این توصیه ی تمام نوازندگان تراز اول دنیا هست، افرادی که با مشقت زیاد به نقطه ی مطلوبی در مهارت ساز زدن رسیدن. پس بهتره تجاربی که به سختی به دست آوردن و در اختیار ما میذارن رو به بهترین شکل ممکن استفاده کنیم.