برخی ساز ها به دلیل کیفیت صدای بینظیر، قدمت، کشور یا شخص سازنده و همچنین متریال مرغوبی که در ساختشون استفاده میشه مورد توجه نوازنده های شاخص اون ساز در دنیای موسیقی و همچنین افراد ثروتمند جهت تکمیل کلکسیون، قرار میگیرن. هدف خرید این ساز ها یا موزه داران و کسانی که کلکسیون جمع میکنند هستن یا نوازنده های چیره دستی که دانش استفاده و نگهداری از این ساز ها رو دارن. حالا میخوایم ببینیم دلیل قیمت های فضایی این ساز ها چی هست و چه چیزی اون ها رو از بقیه متمایز میکنه.

1. ویلن Stradivarius Messiah
همونجور که احتمالا میدونید ظاهر ویلون ای که در زمان حاضر مورد استفاده نوازنده ها قرار میگیره و هممون به همون شکل میشناسیمش توسط نوازنده و تعمیر کار ایتالیایی ساز های زهی یعنی استرادیواری طراحی شده و به این شکل در اومده. شماره 1 این لیست تعلق میگیره به ویولون ی که توسط این نوازنده ی چیره دست ساخته شده و جز سازه های آخرِ این هنرمند به حساب میاد و تقریبا در گذر زمان هیچ استفاده ای از اون نشده و دست نخورده باقی مونده.
این ساز که مسایا نام داره در سال 1716 ساخته شده و تا کنون توسط هیچ نوازنده ای نواخته نشده. این ساز در شرایط بسیار مطلوبی نگهداری میشه و همین باعث شده در طول زمان بر قیمت اش افزوده بشه. دلیل دیگه ای که برای با ارزش بودن این ساز میشه در نظر گرفت استفاده از بهترین متریال و چوب موجود در تهیه اون هست.
قیمت این ساز معادل 20 میلیون دلار تخمین زده شده و در موزه ی آشمولین آکسفورد در کشور انگلستان نگهداری میشه.
2. ویلن Lady Blunt
شاید واستون جالب باشه اگه بگم دومین گزینه این لیست هم به یک ویولن تعلق داره و از اون جالب تر اینکه این ساز هم توسط استرادیواری ایتالیایی طراحی و ساخته شده. ویلن "لیدی بلانت" در سال 1721 توسط این نوازنده و سازنده چیره دست ساخته شده که اسمش از نوه ی لرد بایرون "شاعر معروف" گرفته شده.
جالبه بدونید بدلیل کیفیت بالای ساز های ساخته شده به دست استرادیواری همیشه این ساز ها مورد توجه قرار گرفتن و توسط نوازنده های بیشماری برای اجرا مورد استفاده قرار گرفتن. اما این ساز با توجه با اجرا های زیادی که باهاش انجام شده همچنان یکی از سالم ترین نمونه های طراحی شده توسط این هنرمند ایتالیایی هست.
این ساز در سال 2011 به قیمت 16 میلیون دلار به فروش رفت که اون رو تبدیل به دومین ساز گران دنیا کرد.
3. ویلن Vieuxtemps Guarneri
رتبه سوم این لیست بر خلاف دو ساز قبلی که در موزه نگهداری میشن، همچنان با بالاترین کیفیت در اجراهای ویولن مورد استفاده قرار میگیره. این ساز از چنان کیفیتی برخوردار هست که در قرن 19 و همچنین بیستم به نوازندگان چیره دست ویولن واگذار شده و این افراد با ارزش ترین اجرا های طول عمر خود رو با این ساز به روی صحنه بردن.
این ویولن توسط Giuseppe Guarneri del Gesù در قرن 18 میلادی ساخته شده و نام مدلش رو از نوازنده ی توانای بلژیکی ویولن یعنی "هنری ویوتام" وام گرفته. این ساز صدای بسیار دلنشینی داره و در گذر زمان صدای اون پخته تر و غنی تر شده. با اینکه حدود 300 سال از تولد این ساز میگذره، اما ذره ای ترک یا تغییر در شکل ظاهری اون پدید نیومده.
این ساز به قیمت 16 میلیون دلار به یک نوازنده چیره دست واگذار شده و شاید جالب باشه بدونید از این حیث گرون ترین ساز ویولن فعال جهان محسوب میشه.
4. ویولا Macdonald Stradivarius
چهارمین ساز این لیست بر خلاف سه مورد قبلی تعلق داره به یک ویولا (سازی بسیار شبیه به ویولن با جثه ای بزرگتر) اما سازنده ی اون ویولن ساز مشهوری هست که در ابتدای این مقاله بارها اسمش به گوشمون خورد و با هنر بینظیرش آشنا شدیم. ویولا مکدونالد که یکی از شاهکار های دنیای موسیقی به حساب میاد هم توسط استرادیواری (سازنده ی ایتالیایی) طراحی و ساخته شده.
دلیل شهرت این ساز اول از همه قدمت اون (بیش از 300 سال) و همچنین سازنده ی اون هست. جالبه بدونید استرادیواری تعداد محدودی ویولا طراحی و اجرا کرده که رقم اون ها به 10 عدد نمیرسه و این ساز یکی از بهترین های این لیست هست.
این ساز در سال 2014 به مبلغ 4.5 میلیون دلار قیمت گذاری شد اما هنوز به فروش نرفته است.
5. گیتار Reach Out to Asia
رتبه پنجم این لیست تعلق میگیره به گیتار الکتریک ساخت کمپانی Fender و مدل بسیار شناخته شده ی Stratocaster. دلیل شهرت این ساز بسیار خاص و خوش استایل این هست که 19 تن از بزرگترین نوازنده های گیتار الکتریک دنیا به منظور جمع آوری کمک های خیریه امضا کردن کردن و در نهایت در سال 2004 اون رو در یک حراجی به فروش گذاشتن.
از جمله این هنرمندان میشه به اریک کلپتون، کیث ریچاردز، پل مک کارتنی، برایان می و جیمی پیج اشاره کرد. دلیل نام گذاری این گیتار به این اسم هم اشاره به کمک های خیریه ای داره که برای سیل زدگان شرق آسیا و به واسطه ی فروش این ساز جمع آوری شد.
این ساز در نهایت به قیمت 2.7 میلیون دلار به فروش رسید و کل مبلغ پرداختی صرف کمک به آسیب دیدگان این بلای طبیعی شد.
6. پیانو کریستالی Heintzman
شماره شش این لیست تعلق داره به یک پیانو ی منحصر بفرد که توسط کمپانی Heintzman ساخته شده. دلیل جذابیت و خاص بودن این پیانو یکی به این علته که کاملا شفاف و لوکس هست و از اون گذشته در افتتاحیه المپیک 2008 پکن توسط نوازنده ی چیره دست چینی نواخته شده.
در ساخت این پیانو از جدید ترین تکنولوژی روز دنیا استفاده شده و همچنین دارای پیچیدگی های هاص طراحی هست که کمترین سازی در دنیا از اون بهره برده. به همین دلیل این ساز صدای بسیار دلنشینی تولید میکنه که نمونه ی اون رو در ساز های دیگه نمیشه مشاهده کرد.
این پیانو بعد از بازی های المپیک به حراج گذاشته شد و به قیمت 2.3 میلیون دلار به فروش رسید.
7. ترومپت Louis Armstrong
رتبه آخر لیست 7 تایی مون میرسه به ترومپت لویی آرمسترانگ نوازنده و خواننده افسانه ای که در سبک جز فعال بود. همونجور که میدونید لویی از پیشگامان سبک جز بود و با صدای منحصر به فردی که داشت بسیاری از طرفداران موسیقی رو شیفته خودش کرد.
این ساز بسیار خوش صدا و با کیفیت ساخت کمپانی Selmer هست و از نظر متریال و طراحی تقریبا با ترومپت های دیگه زمین تا آسمون تفاوت داره. از طرفی لویی آرمسترانگ از این ساز برای بسیاری از اجراهای بینظیر خودش استفاده کرده و از این حیث این ترومپت یک ساز کلکسیونی محسوب میشه.
در نهایت این ساز به قیمت 150 هزار دلار در یک حراجی به فروش رفت.