دوره ریتم خوانی از صفر - ۱۹۰ تومان تا سه شنبه ۶ شهریور

آشنایی با نوازندگان ساز دهنی | لری ادلر (Larry Adler)

  • 3 دی 1401
نوازندگان برتر ساز دهنی

لَری اَدلر ( Larry Adler )

ملیت : آمریکا

تولد : 1914 

فعالیت ها : آهنگساز - نوازنده - هنرپیشه 

ساز تخصصی : هارمونیکا کروماتیک

 

توضیحات کلی نوازنده:

لاورنس سسیل ادلر (متولد 10 فوریه 1914 - مرگ 6 آگوست 2001) که 87 سال عمر کرد، یکی از بزرگترین و تاثیرگذار ترین نوازندگان ساز دهنی کروماتیک محسوب میشه. دلیل شهرت بسیار زیادِ این نوازنده، اجرای قطعات ساخته شده توسط آهنگ سازهای بسیار معروف از جمله George Gershwin هست.

این نوازنده ی چیره دست همچنین همکاری های مشترکی با Sting و Elton John داشته است.

به صورت کلی، یکی از راه های تاثیرگذار در آموزش هارمونیکا، آشنایی با نوازندگان مطرح این ساز هست. چون باعث میشه که با سبک و استایل نوازندگی شون بیشتر آشنا بشیم و از شخصیت های مهمِ این ساز الگو برداری کنیم.

لری ادلر larry adler هارمونیکا

 

سالهای اولیه زندگی:

لری ادلر در شهر بالتیمور از ایالت مریلند در ایالات متحده آمریکا زاده شد. خانواده ی او یهودی بودن و خودش گرایشات کمونیستی داشت.

او از دبیرستان بالتیمور فارق التحصیل شد و در همون حین به صورت خودآموز سازدهنی رو فرا گرفت. ادلر در سن 14 سالگی به صورت حرفه ای به نوازندگی ساز دهنی مشغول بود و در سال 1927 جایزه ی رقابت های موسیقی رو برای اجرای قطعه ی مینوئت بتهوون از آنِ خود کرد.

سال بعد از خونه فرار کرد و به نیویورک رفت و اولین تئاترش رو در این شهر بازی کرد. در این تئاتر ادلر تونست نظر کارگردان رو به نوازندگی خودش جلب کنه و به ایفای نقش به عنوان یک نوازنده ی هارمونیکا بپردازه.

 

فعالیت حرفه ای:

پس از موفقیت اجرای اول، لری ادلر مورد توجه کارگردان های بنام تئاتر اون زمان همچون Florenz Ziegfeld و Lew Leslie قرار گرفت. 

همچنین تهیه کنندگان بنامِ لندن نظرشون نسبت به اون جلب شد و در نمایش های بسیار زیادی در این شهر، لری ادلر رو در قالب یک بازیگر و نوازنده ی هارمونیکا به روی صحنه بردن.

در همون سال ادلر باعث کِشوندن تعداد زیادی علاقه مند، به کلاب های بریتانیا شد و یکی از مهمترین همکاری هاش رو با George Gershwin انجام داد.

ادلر اولین نوازنده ی سازدهنی بود که آثا بسیار بزرگی که برای این ساز نوشته شده بود رو با سازِ خودش اجرا کرد و از این بابت نوازنده ی بسیار بزرگی محسوب میشه.

ادلر همچنین بخاطر ساخت موسیقی متن فیلم Genevieve محصول سال 1953، نامزد اسکار در بخش موسیقی فیلم شد اما نتونست این جایزه رو تصاحب کنه.

 

پیانو و هارمونیکا:

لری ادلر نوازنده ی بسیار حرفه ای پیانو هم بود و در بسیاری از مراسم مهم از جمله برنامه ی آغازین هنرمندان بسیار بزرگی همچون استینگ، التون جان، بان جووی و... به اجرای موسیقی میپرداخت.

اون معمولا کارش رو با آهنگ "Summertime" اثر بسیار مشهور George Gershwin آغاز میکرد. به این صورت که با هولدر هارمونیکا (وسیله ای که برای نگه داشتن ساز دهنی، دور گردن قرار میگیره و نوازنده رو از نگه داشتنِ ساز با دست بی نیاز میکنه) این اجرا رو انجام میداد.

به این صورت که پشت پیانو قرار میگرفت و همزمان به اجرای پیانو و هارمونیکا میپرداخت. به این کار در دنیای موسیقی One man band گفته میشه و به این معنی هست که فردِ نوازنده انگار داره کارِ یک گروه کامل رو به صورت تک نفره پیش میبره.

لری ادلر پیانو و ساز دهنی هارمونیکا larry adler

 

زندگی شخصی:

لری ادلر 2 بار در طول زندگی خودش ازدواج کرد که هر دو به طلاق انجامید. از ازدواج اولش 2 دختر و یک پسر داشت، و همچنین از ازدواج دومش تنها یک دختر داشت.

شاید جالب باشه که بدونید لری ادلر در طول حیات خودش، علاوه بر نوه هاش، نبیره هاش رو هم دید.

پسر ادلر که پیتر نام داشت، سرپرست گروه Action and others در دابلینِ کشور ایرلند بود. همچنین برادر لری Jerry Adler هم نوازنده ی ساز دهنی بود.

 

قطعات برجسته:

- کنسرتو Jean Berger برای هارمونیکا و ارکستر (1941)

- سرنادِ Cyril Scott برای هارمونیکا و پیانو (1936)

- رومانس Vaughan Williams در رِ بَمُل ماژور برای هارمونیکا و ارکستر زهی (1952)

- کنسرتو هارمونیکا Arthur Benjamin در نیویویرک (1953)

- کنسرتو هارمونیکا Malcolm Arnuld اپوس شماره 46 (1954)

- اجرای قطعاتی از باخ و ویوالدی که برای ویولن تنظیم شده بود

لری ادلر larry adler در استودیو هارمونیکا ساز دهنی

 

همکاری های مشترک: 

ادلر با خوانندگان بسیار مطرح موسیقی جهان، به عنوان نوازنده و همچنین آهنگساز همکاری داشت. از جمله اون ها میتونیم به هنرمندان زیر اشاره کنیم:

Sting , Elton John , Kate Bush , Jon Bon Jovi , Cher , Meat Loaf , Robert Palmer 

لری ادلر larry adler elton john sting mark knopfler

 
دیدگاه خود را بنویسید :