یادگیری ساز دهنی چقدر طول میکشه؟
قبل از هر چیزی باید بگم، برای جواب این سوال نمیشه یه جواب واحد در نظر گرفت چون به خیلی شرایط مختلف بستگی داره!
یادگیری یک ساز بیشتر یک مسیر هست تا یک هدف، این یعنی چی؟ بیا تا تو این مطلب کامل واست توضیح بدم.
تقریبا تمام هنر و فنونی که در دنیا وجود دارن بدلیل گستردگی بیش از حدشون، مثل یک اقیانوس میمونن و به همین دلیل با صراحت میشه گفت هنر و بخصوص هنر موسیقی هیچ حد و حدودی نداره. به طور مثال در دنیای موسیقی ما ساز های بسیار متنوع، سبک های موسیقی مختلف و انواع احساسات در بیان آهنگ های گوناگونی داریم که ترکیب تمام اینها با هم یک دنیای بی حد و مرز رو تشکیل میده که نمیشه برای اون انتهایی قائل شد.
اما من بر اساس تجربه های شخصیم در تدریس ساز دهنی، به یک سری پارامتر ها رسیدم که میتونه در مدت زمان و کیفیت یادگیری شما تاثیر گذار باشه. بریم با هم این موارد رو بررسی کنیم.
انتخاب متد صحیح آموزش ساز دهنی
اولین قدم در شروع یادگیری ساز دهنی، انتخاب متد (مدرس) هارمونیکا ی استاندارد هست که تاثیر بسیار زیادی هم در کیفیت آموزش و هم در مدت زمان یادگیری این ساز داره. متد آموزشی یک مدرس، میتونه شما رو شیفته ی یک ساز کنه یا برعکس شما رو برای همیشه از آموزش اون ساز و به طور کل موسیقی، متنفر کنه.
اکثر متد هایی که در حال حاضر توسط اساتید هارمونیکای ایران تدریس میشه، یا مستقیما متد های معتبر بین المللی هست که سال هاست امتحان خودش رو پس داده یا اینکه برداشتی از همین منابع استاندارد خارجی در ترکیب با دانش تجربی مدرس مورد نظر هست.
عواملی که در انتخاب مدرسِ استاندارد این ساز مهم هستند به ترتیب، تسلط مدرس بر ساز و دانش تئوری، رزومه ی نوازندگی قوی، پرورش صحیح هنرجویان، شیوایی در انتقال مفاهیم و فن بیان مناسب، انعطاف در برخورد با هنرجویان با سطح گیرایی یا استعداد متنوع و مواردی از این دست هست.
این متد های استانداردِ آموزشی، میتونه با روش های مختلفی به شما منتقل بشه که تمامی این روش ها رو با هم بررسی میکنیم.
الف) روش آموزش حضوری سازدهنی
در این روش، هنرجو با حضور پیدا کردن سر کلاس های مدرس هارمونیکا (چه در آموزشگاه های موسیقی و چه در محلِ مشخصی که مدرس در نظر گرفته) سر یک روز و ساعتِ بخصوص، اقدام به فراگرفتن مطالب آموزشی از مدرس مورد نظر میکنه. شیوه ی کار به این صورت هست که نیمی از زمانِ هر کلاس، به پس دادنِ درس جلسه ی پیش میگذره و نیمه ی باقیمونده به آموزش نکاتِ درس جدید.
ب) روش آموزش آنلاین سازدهنی
در این روش، هنرجو و مدرس در یک روز و ساعت مشخص، بصورت همزمان آنلاین میشن و بوسیله ی یکی از پلتفرم های آنلاین (مثل برنامه ی اسکایپ) اقدام به برقراری تماس تصویری میکنن و مطالب هفته ی پیش معمولا در نیمه ی اول کلاس توسط استاد از هنرجو گرفته میشه و مطالب جدید هم در نیمه ی دوم کلاس به هنرجو منتقل میشه.
تمرکز کافی حین یادگیری مطالب آموزشی
موقع یادگیری یک درس یا تکنیک جدید ساز دهنی، خیلی اهمیت داره که با تمام تمرکز به اون مطلب آموزشی دقت کنید.
دیده شده که هنرجو اقدام به ثبت نام در دوره های یک مدرس هارمونیکا میکنه، اما متاسفانه نه توجه کافی نسبت به مطالب آموزشی که مدرس توضیح میده داره و نه شیوه های تمرینی که برای اون شخص توضیح داده میشه رو جدی میگیره و اقدام به تمرین کردن بر اساس روش های شخصی خودش میکنه. نتیجه ی این بی توجهی ها به احتمال خیلی زیاد، درجا زدن هنرجو در مرحله ای از آموزش و طولانی شدن مسیر یادگیری ساز دهنی و همچنین دلسرد شدن هنرجو پس از گذشت مدت زمانی از نوازندگی اون میشه.
تمرین با کیفیت و پر بازده
شما فقط در صورتی به موفقیت در نوازندگی ساز دهنی خواهید رسید که تمرین با کیفیتی داشته باشید!
تعداد زیادی از هنرجوها بعد از گذشت مدت زمانی از آموزش ساز دهنی، پیشرفت چشمگیری ندارن و بعد از اینکه من در مورد زمانی که برای تمرین صرف میکنن ازشون سوال میکنم، با پاسخ اونها مبنی بر تمرین 1 الی 2 ساعت مواجه میشم. اما بعد تر که در مورد کیفیت و سطح تمرکزشون حین تمرین سوال میپرسم، به این نتیجه میرسیم که در تمام مدت زمان تمرین حواسشون جای دیگه ای متمرکز بوده، یا مکانِ بسیار شلوغ و غیر آرامی رو برای تمرین انتخاب کرده بودن یا اینکه صرفا برای وقت تلف کردن و فرار از عذاب وجدان تمرین نکردن، اقدام به گذران وقتی بیهوده کردن.
در صورتی که شما اگر به صورت میانگین، روزی 20 الی 30 دقیقه برای تمرین وقت بذارید و تمام تمرکزتون رو برای آنچه که در حال تمرینش هستید صرف کنید، پس از مدت زمانی تاثیرات این تمرین ها رو به زودی مشاهده میکنید.
صبر
اکثر هنرجویان در شروع آموزش سازدهنی تصور میکنن که این ساز بدلیل سایز بسیار کوچکش، ساز بسیار ساده ای محسوب میشه و از خودشون و همچنین متد آموزشی که دارن باهاش کار میکنن انتظار دارن که در کمتر از یک هفته، مسیر نوازندگی برای اونها هموار بشه و روی خوش و شیرینش رو بهشون نشون بده در صورتی که این امر، یک تصور کاملا غلط هست.
صبر مهمترین عامل در فرایند آموزش محسوب میشه و اگر شخص عجولی هستین مطمئنا نمیتونید تو مسیر آموزش ساز دهنی قدم بردارین بدلیل اینکه بزودی دلسرد میشین و انگیزتون رو از دست میدین.
جمع بندی نهایی
بر اساس تجربه شخصیم در امر تدریس سازدهنی، هیچ تفاوتی نداره که شما بصورت حضوری، آنلاین یا با پکیج های خودآموزِ ساز دهنی اقدام به یادگیری این ساز کنید. اگر هدف بزرگی در نوازندگی این ساز مثل اجرا روی صحنه، تدریس سازدهنی، نوازندگی برای خواننده ها یا گروه های مختلف و همچنین ضبط آلبوم یا آهنگسازی ندارید، و بیشتر برای لذت شخصی و دل خودتون میخواین ساز بزنین، روزی 20 تا 30 دقیقه تمرین مفید روزانه کاملا کفایت میکنه ولی حتما در نظر داشته باشید که این تمرین باید تمام فاکتور های بالا رو داشته باشه.