با خرید سازدهنی، یک پکیج آموزشی هدیه میگیرید

آموزش کار کردن با مترونوم برای تمرین ساز دهنی

  • 4 شهریور 1401
آموزش رایگان ساز دهنی

فایل نصبی اپلیکیشن قدرتمند Pro Metronome رو میتونید از لینک زیر دانلود کنید.

دانلود برنامه Pro Metronome

در نظر داشته باشید که حین نصب این اپلیکیشن ممکنه به شما بگه که این فایل برای دستگاه شما مضر هست (این خطا به این دلیل ظاهر میشه که شما دارید برنامه ای رو از جایی بجز پلی استور دانلود میکنید)

 

آشنایی با محیط برنامه 

بعد از نصب برنامه Pro Metronome وارد محیط این اپلیکیشن قدرتمند میشیم. تصویری که در زیر میبینید، محیط ساده ی این نرم افزار رو نشون میده.

صفحه اصلی برنامه pro metronome

 

تنظیم سرعت مترونوم

اگر روی عدد سمت چپ بالا کلیک کنید (زیر عبارت Tempo) میتونید سرعت ضرب گرفتن رو تغییر بدید. سرعت ضرب یا Tempo عبارت است از سرعت اجرا شدن یک قطعه ی موسیقی. این سرعت با علامت های اختصاری BPM مشخص میشود که مخفف Beat Per Minute یا همان ضرب در دقیقه است. 

این عدد معمولا بالای قطعه شما بصورت (بطور مثال نت سیاه مساوی است با 72) نمایش داده میشه.

تغییر سرعت مترونوم

 

 

تنظیم کسر میزان

اگر روی عبارت کسری که بالای صفحه سمت راست میبینید کلیک کنید، میتوانید هم صورت و هم مخرج کسر میزان را به ترتیب بر اساس تعداد ضرب ها و همچنین شکل ضرب ها (دقیقا بر اساس کسر میزان قطعه ای که دارید تمرین میکنید) تنظیم کنید.

 

شروع تمرین ساز دهنی با مترونوم

اول از همه باید در نظر داشته باشید که اگر شما نوازنده ای هستید که حتی چندین سال است که بدون مترونوم نوازندگی کردید، نمیتونید از خودتون انتظار داشته باشید که بلافاصله بعد از دیدن این آموزش، توانایی نوازندگی با مترونوم رو پیدا کنید.

در ادامه میخوام مراحل تمرین کردن هنرجوی ساز دهنی تازه کاری که هیچ سابقه ای از تمرین با مترونوم نداره رو توضیح بدم پس با دقت زیاد بقیه ی مطلب رو دنبال کن.

 

دوستی با مترونوم

اسم قدم اول رو من دوستی با مترونوم گذاشتم.

شما احتمالا تجربه ی روشن کردن مترونوم و راه رفتن صدای این وسیله رو روی اعصاب خود داشتید. پس نتیجه میگیریم که برای مقابله با این موضوع، باید بصورت اصولی شروع به تمرین های ساز دهنی با مترونوم بکنیم.

برای این کار ابتدا مترونوم رو روی کسر میزان مورد نظر تنظیم میکنید و سپس یک سرعت متوسط (مثلا 50) رو انتخاب میکنید و شروع میکنید به شمردن و ضرب پا گرفتن همزمان با مترونوم. تو این مرحله احتیاج به استفاده از هارمونیکا نیست پس سازتون رو بطور کامل کنار بذارید.

ممکنه در ابتدا سرعت خوندن و ضرب گرفتنتون اصلا با ضرب های مترونوم هماهنگ نباشه اما پس از گذشت چند ثانیه حتما این هماهنگی اتفاق میفته.

این خواندن و ضرب گرفتن، باعث میشه که ذهن و گوش شما نسبت به صدای مترونوم حساسیت زدایی بشه و اصطلاحا با صدای مترونوم اُخت بگیره.

 

وزن خوانی کردن 

بعد از اینکه ضرب آهنگ بدنتون با ضرب های مترونوم هماهنگ شد حالا وقت اون رسیده که تمرین مورد نظرتون رو وزن خوانی کنید.

چون شما تجربه ی نوازندگی سازدهنی رو تا کنون با مترونوم نداشتید، بهتر هست که از ابتدایی ترین تمرین های آموزشی تون شروع به وزن خوانی کنید (یعنی ساده ترین تمرین ها مثل تمرین نتِ گرد روی گام دو ماژور)

وزن خوانی به عمل خواندن ریتم (وزن) یک قطعه گقته میشه که شما باید کشش نت ها رو دقیقا به همون اندازه ای که برای شما نوشته شده، روی سرعت ثابت مترونوم، با استفاده از هجایی خاص (مثلا دا یا لا) فقط بخونید.

هیچ عجله ای در انجام این مراحل نکنید، باید بهش زمان بدید تا حسابی با کشش نت ها و خوندن اون ها با مترونوم خو بگیرید.

ممکنه برای این کار محبور باشید میزان به میزان، وزن خوانی کنید و بعد میزان ها رو به هم بچسبونید و در انتها کلِ اون تمرین رو با هم بخونید.

 

اجرا کردن نت ها با ساز دهنی روی مترونوم

حالا وقت اون رسیده که تمرینات عملی رو با هارمونیکا روی مترونوم انجام بدید. اگه دو مرحله ی قبلی یعنی دوستی با مترونوم و همچنین وزن خوانی رو به خوبی انجام داده باشید، تقریبا 60 درصد مسیر رو پیش رفتید.

مترونوم رو روشن کنید و از میزان اول، شروع به اجرا کردن نت ها با سازدهنی روی مترونوم کنید. بعد به تدریج میزان های بعدی رو اجرا کنید و در نهایت این میزان ها رو کم کم به هم بچسبونین و کل تمرین رو به صورت یکپارچه اجرا کنید.

به طور مثال اگه بخواین تمرین زیر رو با مترونوم اجرا کنید باید مراحلی که در ادامه میاد رو به ترتیب انجام بدید.

 

 قدم اول

وارد شدن به محیط Pro Metronome و تنظیم کردن کسر میزان روی 4/4 و سرعت 50

 

 قدم دوم

شروع به ضرب گرفتن و شمردن روی بیت های مترونوم میکنیم و تا هماهنگ شدن کامل و دوستی با صدای مترونوم این عمل رو ادامه میدیم.

 

 قدم سوم

میزان اول رو وزن خوانی میکنیم و کشش نت (دو) رو به اندازه ی ضرب های مترونوم روی هر میزان (4 ضرب) میکشیم.

این کار رو برای میزان دوم (نت ر) هم انجام میدیم و سپس میزان های اول و دوم رو پشت هم وزن خوانی میکنیم.

سپس کل میزان های این تمرین رو به همین صورت جدا جدا تمرین میکنیم و بعد به هم متصل میکنیم تا کلِ تمرین رو بتونیم بصورت پیوسته وزن خوانی کنیم.

 

 قدم آخر

حالا ساز دهنی رو در میاریم و از میزان اول شروع به اجرا کردن نت (دو) با کشش گرد، روی ساز میکنیم. اگر احساس کردیم که کاملا روی اجرای هماهنگ این میزان مسلط هستیم، به سراغ میزان دوم و اجرای نت (رِ) میریم. در نهایت همانند قدم سوم، میزان ها رو یک به یک تمرین میکنیم و در انتها به هم میچسبونیم و کل تمرین رو بصورت یکپارچه با سازدهنی روی مترونوم اجرا میکنیم.

دیدگاه خود را بنویسید :