دوره ریتم خوانی از صفر - ۱۹۰ تومان تا سه شنبه ۶ شهریور

بهترین راه های تمرین موسیقی

  • 28 اسفند 1401
روش های تمرین صحیح ساز دهنی

یک تمرین صحیح در موسیقی، باید چه ویژگی هایی داشته باشه؟

در این مقاله و همچنین ویدیو آموزشی ابتدای صفحه، سعی کردم تا بهترین روش های یک تمرین صحیح در موسیقی رو بررسی کنم و با شما به اشتراک بذارم. اگر تو هم حس میکنی تمرینت بازدهنی مورد نظر رو نداره، حتما تا آخر این مطلب با من همراه باش. در ابتدای آموزش سازدهنی یا هر ساز دیگه ای، بهتر هست که به این نکات توجه داشته باشید تا در اون ساز به حداکثر پیشرفت برسید.

نکات تمرین صحیح در موسیقی

گوشی موبایل ممنوع

شاید مهمترین عاملی که در عصر جدید باعث میشه ما تمرین متمرکز و پربازدهی نداشته باشیم، همین گوشی موبایل هست. حتی یک پیام یا اعلان کوچولو روی صفحه موبایل شما، میتونه تمرکز شما رو حین تمرین نابود کنه و تمام حواستون رو جمع خودش بکنه. پس حتما در نظر داشته باشید که قبل از شروع تمرین، گوشی موبایلتون رو در حالت پرواز یا بی صدا قرار بدید تا بهترین کیفیت تمرین رو تجربه کنید.

 

محیط تمرین آرام

در انتخاب محیط تمرینتون خیلی دقت کنید. محیط تمرین شما باید کاملا آرام، پرنور و دارای دمای مطبوع باشه. خیلی از هنرجویان موسیقی، محیط های بسیار شلوغ و پر ازدحامی رو برای تمرین انتخاب میکنن که کاملا اشتباست. در محیطی که تمرین میکنید قراره کلی اتفاقای خوب برای شما بیفته و از تمرینتون نهایت لذت و آرامش رو ببرید، پس در انتخابش خیلی وسواس بخرج بدید. 

 

هدف گذاری قبل تمرین

هدفتون از تمرین اون لحظه چیه؟ با چه چالش هایی تو این تمرین و اجرای قطعه مواجه هستم؟ نقاط ضعف و قدرتم چیه؟ وقتم رو برای چه نکات اجرایی بیشتر باید صرف کنم تا به بهترین نتیجه تو اون زمانِ مشخص تمرین برسم؟

سوال های بالا رو دقیقا همون ابتدای تمرین موسیقی از خودتون بپرسید و بعد دست به ساز بشین. تمرین بی هدف و تکرار کردن چندیدن و چند باره ی قطعات یا اتود هایی که به خوبی روشون مسلط هستید، باعث پیشرفت خوبی تو موسیقی نمیشه. 

به طور مثال قصد اجرای یک آهنگ جدید با سازدهنی رو دارید. در ابتدا باید بتونید ریتم قطعه رو تحلیل کنید و تمام فیگور های ریتمیک جدید رو بررسی کنید و اونایی که بلد نیستید رو سعی کنید با تحلیل صحیح، نحوه ی اجرای درستشون رو در بیارید. اگر حس میکنید توی هر کدوم از فیگور ها مشکل دارید، همونا رو به عنوان چالش های جدید در نظر بگیرید و بیشتر تایم تمرینتون رو به در آوردن اونا اختصاص بدید. من تو یه ویدیو، کامل این موضوع رو توضیح دادم و میتونید نحوه ی صحیح آنالیز ریتم های پیچیده رو آموزش ببینین.

 

تمرکز رو فقط روی تمرین یک آهنگ یا اتود نذارید

خیلی از هنرجویان موسیقی، هنگامی که قصد تمرین کردن یک قطعه ی مشخص رو دارن، تمام تمرکز و تایم تمرینشون رو فقط و فقط به اون آهنگ اختصاص میدن و از تنوع در تمرینشون غافل میشن. بهتر هست که اتود های مختلفی از جمله گام نوازی، آرپژ نوازی، تمرینات موتیف های مختلف و اجرای اصلی قطعه تون رو تو کل تایم برنامه ی تمرینی تون بگنجونین.

 

تمرین به روش های مختلف

تمرین یک قطعه ی موسیقی، میتونه به روش های متنوعی انجام بشه که در ادامه اونا رو بررسی میکنیم. حتما سعی کنید یک قطعه رو با تمام روش هایی که در ادامه توضیح دادم انجام بدین و خودتون رو محدود به یک روش خاص نکنین. چون یه نوازنده ی استاندارد باید بتونه در حالات مختلف، یک قطعه رو به درستی اجرا کنه.

 

تمرین تمام آهنگ به یک اندازه

اکثر هنرجویان موسیقی وقتی با یک آهنگ جدید روبرو میشن، بخاطر شوق و انگیزه ی زیاد در جهت درآوردن اون آهنگ، ابتدا با نظم و ممارست زیاد، تمرین اون آهنگ رو شروع میکنن ولی مدتی که از تمرین اون قطعه میگذره به مرور شوق اولیه رو از دست میدن.

اگر یک قطعه ی موسیقی رو به صورت فرضی به 3 بخشِ ابتدایی، میانی و انتهایی تقسیم بندی کنیم، معمولا هنرجوها قسمت ابتداییِ آهنگ رو خیلی زیاد تمرین میکنن و به تسلط بسیار مطلوبی روی اجرای این بخش از آهنگ میرسن. 

بعد کم کم این شوق و انگیزه کمتر میشه و وقتی به قسمت میانیِ قطعه میرسن با تلاش کمتری اقدام به تمرین این بخش میکنن و اون تسلط لازم رو در اجرای این بخش از قطعه کسب نمیکنن.

و در پایان وقتی به بخش انتهاییِ این قطعه میرسن، تقریبا یا اون رو رها میکنن یا به میزانِ خیلی خیلی کمی اون بخش رو تمرین میکنن.

همین امر باعث میشه که وقتی هنرجو داره یه قطعه ی موسیقی رو اجرا میکنه از تسلط بسیار عالی در ابتدای قطعه به تسلط بسیار کم در انتهای قطعه برسه که این کاملا اشتباست.

هنگام تمرین یک قطعه با ساز (سازدهنی) حتما تمام بخش های اون رو به یک اندازه تمرین کنید تا هنگام اجرا، بعضی قسمت ها قوی تر و بعضی قسمت ها ضعیف تر شنیده نشن.

 

تمریناتتون رو ضبط کنید

یکی از مهمترین مواردی که تاثیر بسیار چشم گیری در پیشرفت شما در ساز زدن (هارمونیکا) داره، ضبط کردن تمریناتتون و سپس گوش دادن به اونا هست.

این کار باعث میشه 3 موضوع زیر اتفاق بیفته:

1) متوجه شدن اشکال های نوازندگی

وقتی شما در حال اجرای یک تمرین یا قطعه ی بخصوص هستید و دارید با چالش های اون دسته و پنجه نرم میکنید، در لحظه ی تمرین اون قطعه، به احتمال زیاد متوجه اشکال های نوازندگی خودتون از جمله تنفس صحیح در هارمونیکا، رعایت دقیق ریتم یا جابجایی صحیح ساز نمیشین.

با ضبط کردن تمریناتتون مخصوصا بصورت تصویری، بعد از دیدن اون ویدیو شما کاملا متوجه نقاط ضعفتون میشین و در جهت تصحیح اونا بر میاین.

 

2) متوجه شدنِ پیشرفت نوازندگی

خیلی از هنرجویانِ ساز دهنی همیشه از این شکایت دارن که من در چند وقت اخیر هیچ پیشرفتی در نوازندگی خودم احساس نکردم و حس میکنم مدتی هست که دارم درجا میزنم.

شما اگر در جهت صحیح پیشرفت باشید و اصول تمرین صحیح هارمونیکا رو رعایت کنید مطمئنا در گذر زمان شاهد پیشرفت خودتون خواهید بود.

بهترین راه برای متوجه شدنِ این موضوع، این هست که حتما تمریناتتون رو به صورت دوره ای ضبط کنید و به طور مثال هر یک ماه یکبار اونا رو پشت هم گوش کنید. بعد خودتون به وضوح شاهد این پیشرفت خواهید بود.

 

3) از بین رفتن استرس نوازندگی

همه ی ما قطعا یک یا چند بار، استرس حین اجرای سازدهنی جلوی یک جمع یا در حال ضبط استودیویی رو تجربه کردیم.تنها راه از بین رفتن این استرس، تمرین و تسلط کافی روی قطعه و اجرای اون جلوی جمع های کوچکتر و بخصوص ضبط کردنِ حرفه ای صدای سازدهنی با اپلیکیشن های مرتبط و گوش دادن به اونها هست.

 

صبر داشته باشید

اگر تمام موارد بالا رو تو تمرینات موسیقی (سازدهنی) رعایت کنید و تمامی نکات رو به خوبی رعایت کنید، هنوز یک عنصر دیگه باقی میمونه که از تمام این موارد مهم تره. اونم چیزی نیست جز صبر!

موسیقی و پیشرفت در نوازندگی یک ساز، احتیاج به صبر و شکیباییِ زیادی داره که اگه این نکته رو رعایت نکنید به احتمال خیلی زیاد به هدفی که مشخص کردید نخواهید رسید.

خیلی از هنرجویان مبتدی، در ابتدای مسیر نوازندگی یک ساز با شور و انگیزه ی فراوون استارت میزنن و تمام موارد یک تمرین صحیح رو به خوبی رعایت میکنن و به همین دلیل از خودشون انتظار دارن که در مدت زمانِ کوتاهی پیشرفت چشمگیری داشته باشن، ولی چون به این هدفشون نمیرسن به عبارتی سر خورده میشن و به احتمال زیاد اون ساز رو رها میکنن.

دیدگاه خود را بنویسید :