ریتم خوانی، نت خوانی و سلفژ آهنگ جمعه (فرهاد)
تو این سری آموزش ها همون جور که می دونید آهنگای معروف رو با هم دیگه سلفژ می کنیم. تو این قسمت رفتیم سراغ شاهکاری به نام جمعه از فرهاد مهراد، که مطمئنم هممون شنیدیم. این آهنگ احتیاج به تعریف نداره و روال کار مون به این صورت هست که اول از همه نت رو با همدیگه آنالیز می کنیم، یعنی از نظر ریتمیک بررسی کنیم ببینیم میزان نما ی این آهنگ چجوریه، توی هر میزان با چند تا ضرب بگیریم، ارزش زمانی های مختلفی که تو این آهنگ استفاده شده با هم دیگه بررسی می کنیم ببینیم هر کدومشون باید چند ضرب براشون گرفته بشه. ریتم اش به چه صورت پیش میره و بعد از اون میریم سراغ سلفژ کردنش. یعنی دقیق همین نت رو با حنجره مون ادا می کنیم و حنجره مون یه جورایی نقش ساز رو بازی می کنه.
این سلفژ به درد چه کسانی میخوره؟
و همون جور که می دونید بحث سلفژ و ریتم خوانی بین تمام سازها مشترکه. یعنی فرقی نمی کنه که شما نوازنده سنتور باشید یا تار، گیتاریست باشید، پیانیست باشید، ویولونیست باشید یا نوازنده هارمونیکا .
هیچ فرقی نمی کنه این موضوع هایی که الان داریم با هم دیگه مطرح می کنیم و می خوایم ریتم خوانی بکنیم، بین تمام سازها مشترکه و اگر نوازنده هستید که فرقی هم نمی کنه چه سازی باشه حتما براتون مفید خواهد بود و امیدوارم اگر توی بحث نت خوانی و همچنین ریتم خوانی مشکل دارید این مطلب براتون مفید باشه.
خب بچه ها روال کارمون اول به این صورته که اول از همه میایم این آهنگ رو با همدیگه ریتم خوانی می کنیم، تمامی نت هاش رو بررسی می کنیم، روی مترونوم می خونیم کشش ها یا ارزش زمانی ها رو روی ریتم و روی ضرب کامل رعایت می کنیم و بعد از اینکه ریتم مون تموم شد میریم سراغ سلفژ کردن این آهنگ، و خب توی توضیحات این ویدئو من یه لینک گذاشتم که می تونید اون جا هم نت و هم بک ترک و هم سولفژ این آهنگ رو از اون جا ببینید و دانلود بکنید.
قدم اول) ریتم خوانی آهنگ جمعه
خب اول از همه می ریم آهنگ رو با همدیگه کامل از اون بالا بررسی بکنیم. همون جور که می بینید از اون اولِ اول نوشته سیاه مساوی با صد و سی و پنج. بچه ها این عدد یعنی اینکه شما مترونوم تون رو روی صد و سی و پنج یا همون صد و سی سی و پنج BPM بذارید. یعنی مترونوم باید صد و سی و پنج تا ضرب در دقیقه براتون بشماره.
یکم که بیایم پایین تر توی شروع نت هامون خب ما کلید سُل رو در ابتدای تمام خطوط حامل داریم و این مشخصه که شما هر سازی که گستره صوتیش از کلید سل تبعیت می کنه که می تونیم بگیم هشتاد نود درصد سازا از این کلید تبعیت می کنن که توی محدوده کلید سل هستن، خیلی راحت می تونیم باهاشون این آهنگ رو اجرا بکنیم. اگر سازهایی که خیلی صدای بمی تولید می کنن مثل گیتار بیس، کنترباس یا سازهای این مدلی اگر که این سولو رو می خوان بزنن خب تبدیل یا انتقال رو انجام بدید، که اون دیگه حالا بحثش خارج از این آموزش هست.
ولی خب اکثر سازهایی که می شناسیم سازهای سنتی، تمام گیتار ها، نمی دونم ویولن هارمونیکا ها تمام این سازها و همچنین خیلی از سازهای بادی دیگه خیلی راحت می تونن این نت رو اجرا بکنن.
خب بعد از اون یه میزان نما داریم. اون عدد سه چهار که نوشته میزان نمای سه چهار به معنی قرار گرفتن سه تا دونه نت سیاه در هر میزان هست. این به این معنی نیست که ما داخل هر میزان حتما سه تا سیاه داریم، منظور این هست که شما باید میزان ها را شبیه به سه تا نت سیاه ضرب بگیرید. یعنی سه تا ضرب داخلشون بگیریم. بگیم یک دو سه یا یک و دو و سه!
دیگه خبری از ضرب چهارم توی میزان هامون نیست همه میزان ها سه ضربی ان. خب مترونوم رو می ذارم روی حالت سه چهار یعنی میزان نما رو روی سه چهار تنظیم می کنم و بعد شروع می کنیم به خوندن این آهنگ.
ریتم خوانی کردن یعنی اینکه ما کاری به اون صدایی که اون نت تولید می کنه یا اسمش نداشته باشیم. ما صرفا بیایم ارزش زمانی و کشش رو رعایت بکنیم.
قدم دوم) سلفژ آهنگ جمعه
تو این قدن آهنگ رو در ابتدا با سرعت 100 روی مترونوم و سپس با سرعت اصلیش سلفژ کردیم که میتونید اون رو از طریق ویدیو بالا انجام بدید و باهام همزمان بخونید.
نت و فایل صوتی آهنگ جمعه