اگه قصد شروع یادگیری ساز دهنی رو داری و به سبک خاصی از موسیقی علاقه داری، باید بدونی انواع مختلف هارمونیکا یا همون سازدهنی برای سبک های مختلفی تعبیه شدن و تو این مقاله قصد دارم این مدل های مختلف رو با همدیگه مقایسه کنم و بهت بگم بر اساس سبکی که دوست داری پیگیری بکنی تو موسیقی، باید چه سازی رو انتخاب کنی. پس تا آخر این مقاله باهام همراه باش
سازدهنی کروماتیک
- سبک کلاسیک
- سبک پاپ ایرانی و غربی
- سبک جز
این ساز دهنی می تونیم بگیم پرطرفدارترین سازدهنی توی دنیاست، در ادامه می گم به خاطر چی. شکل ظاهری این ساز دهنی به این صورته که مشخصه ی اون اینه که یک کلید کنار این ساز قرار داره، این مدل در ابعاد 10، 12، 14 و 16 سوراخه موجود هست ولی مدل دوازده سوراخش از تمام اینا پرطرفدارتر هست.
این ساز دهنی به نسبت مدل های دیگه از ضخامت بیشتری برخورداره و در انواع و همچنین قیمت های مختلف موجوده. این ساز از مدل های اقتصادی تا میان رده و همچنین پرچم دار رو شامل میشه و توی بازه های قیمتی مختلف می تونی این ساز رو انتخاب کنی و کار آموزش سازدهنی رو استارت بزنی.
این ساز دهنی به خاطر ساختاری که داره و محدوده صوتی که شامل میشه مناسب هست برای سبک های مختلف. محدوده صوتی این ساز معادل سه اکتاو کامل روی پیانو هست، یعنی شما اگر دستتون رو وسط پیانو تصور بکنید اون اکتاو و اکتاو سمت راست و دو تا اکتاو اون طرف تر رو شامل میشه. تمامی نت هایی که روی این ناحیه از پیانو می بینیم از جمله نت ها یا کلاویه های های سفید یا همون نت های دیاتونیک و کلاویه های سیاه که می شن نت های کروماتیک رو روی این ساز ما به صورت کامل داریم.
به دلیل این گستره صوتی و قابلیت های اجرایی این ساز، این ساز بیشتر مناسب سبک های پاپ، کلاسیک، جز و تمامی سبک هایی که به نوعی موسیقی عامه پسند به حساب میان رو میشه در نظر گرفت و میشه با اون اجرا کرد. منظورمون از موسیقی پاپ، همون موزیکی هست که معلولا به صورت موسیقی عامه پسند یا Popular می شناسیم. پس تمامی موزیک های ایرانی و غربی که معروف هستن رو میشه با این ساز اجرا کرد.
همچنین موسیقی کلاسیک مثل موزیک های باخ، موتسارت شوپن و بتهوون و همچنین موسیقی جز آمریکایی که شامل آهنگ های جان کلترین، مایلز دیویس و چارلی پارکر میشه. پس به راحتی اکثر سبک ها رو میشه روی ساز دهنی کرو ماتیک پیاده کرد.
با این ساز دهنی حتی سبک هایی مثل کانتری و بلوز رو هم میشه اجرا کرد اما اون لهجه ای که مد نظرتون هست رو نمی تونید روی این ساز پیاده کنید، چون این سبک ها با تکنیک های خاصی مثل بند که مشخصه ی سبک های بلوز و کانتری هست در هم آمیخته شدن و شما با این ساز قابلیت اجرایی مناسبی نخواهید داشت.
معرفی چند سازدهنی کروماتیک استاندارد
الان قصد دارم چند سازدهنی کروماتیک در رنج های قیمتی مختلف رو بهت معرفی کنم تا اگه قصد تهیه این ساز و شروع آموزش اون رو داری، بدونی بهترین مدل ها تو هر گستره چی هست و راحت تر بتونی اقدام به خریدشون کنی.
سازدهنی کروماتیک کینگ دریم
این سازدهنی یه جورایی حکم پراید تو ماشین ها رو داره. به عبارتی یه ساز با قیمت پایین هست که از کیفیت قابل قبولی برخوردار هست و همین موضوع باعث میشه خیلی از نوازنده های صفر، این ساز رو برای شروع انتخاب کنن. چون در ابتدای راه احتیاج به صرف هزینه زیادی ندارن و اگه به هر دلیل پشیمان شدن و قصد ادامه ی این ساز رو نداشتن، متحمل ضرر و زیان زیادی نشن.
سازدهنی کروماتیک بلو برد
این سازدهنی جز میان رده ها به حساب میاد و به یه جورایی حکم 206 رو بین ماشین ها داره. این ساز بیشتر مناسب نوازنده هایی هست که تقریبا 1 سال اول نوازندگی رو گذروندن و الان قصد دارن این ساز رو بصورت جدی تری دنبال کنن و از اون طرف نمیتونن هزینه ی یه ساز پرچمدار رو انجام بدن.
سازدهنی کروماتیک سوزوکی SCX-48
این هارمونیکا جز پرچمدار ها محسوب میشه و حکم سانتافه رو برای ماشین ها داره. اگه قصد یه شروع پر قدرت و ادامه ی این مسیر به صورت حرفه ای رو تو سر میپرورونی، این ساز بهترین گزینه برای این موارد هست.
سازدهنی دیاتونیک
- سبک بلوز
- سبک کانتری
- سبک فولک
- سبک راک
این ساز دهنی که مشخصه اصلیش اینه که خیلی ابعاد کوچولویی داره و در ده سوراخ موجود هست. این ساز به نسبت سازدهنی قبلی که معرفی کردیم از جثه کوچک تری برخورداره، فقط در ابعاد ده سوراخ موجوده، تمام بازه و گستره صوتی که قبل بهش اشاره کردیم یعنی اکتاو وسط پیانو تا دو اکتاو بعدترش که محدوده صوتی بین اکتاو میانی؛ اکتاو پنجم و اکتاو ششم روی پیانو رو شامل میشه، تمامی این نت ها رو روی خودش جا داده. اما تفاوت بسیار بزرگی که با ساز کروماتیک داره این هست که این ساز فاقد کلید (اسلاید) در کنار خودش هست، همون کلید اسلایدی که میشه باهاش نت های نیم پرده رو اجرا کرد.
پس این ساز دهنی فقط دارای نت های یا کلاویه های سفید پیانو یا همون نت های دیاتونیک هست. به این صورت که شما برای اجرا کردن نت های کروماتیک یا همون کلاویه های سیاه پیانو، احتیاج به دونستن و مهارت کافی روی تکنیک هایی مثل بندینگ و اور بندینگ هستید، که در ادامه توضیحش می دیم.
این سازدهنی در گام های مختلفی موجوده و بر اساس گام مورد نظر چیدمان نت ها روی این ساز تغییر می کنه، ولی به صورت کلی نت های اون گام رو شامل میشه. حالت آموزشی و پرکاربرد این ساز شامل سازدهنی دیاتونیک که در گام دو C میشه هست. این سازدهنی به خاطر تکنیک های خاص و ویژه ای که میشه باهاش اجرا کرد از جمله Bending اور بلویینگ و از این قبیل تکنیک ها بیشتر مناسب، سبک های غربی یا Western هست.
به این صورت که صدایی که از این ساز تولید می شه خیلی شبیه به فیلم های وسترن و کابویی هست. این سبک ها رو می شه در موارد زیر خلاصه کرد. سبک بلوز، سبک کانتری و سبک فولک یا محلی.
سازدهنی دیاتونیک Special 20
این سازدهنی با بدنه ی فلزی و شانه ی پلاستیکی ABS یکی از هارمونیکاهای دیاتونیک ارزان قیمت برای شروع آموزش محسوب میشه. این ساز برای استارت خوبه و اگر قصد ادامه ی حرفه ای این ساز رو دارید بهتره اون رو ارتقا بدید و اصطلاحا این ساز رو توسط تکنسین های اون، کاستومایز کنید.
سازدهنی دیاتونیک Marine Band Deluxe
این سازدهنی از نظر قیمتی کمی از قبلی گرون تر هست و همچنان بدنه ی اون از جنس استیل و شانه ی اون از جنس چوب گردو هست. این ساز از نظر کیفیت جز سازهای میان رده محسوب میشه و برای نوازندگی حرفه ای کاملا مناسبه.
سازدهنی دیاتونیک Crossover
اگه دنبال یه هارمونیکا دیاتونیک حرفه ای هستید، که تا سال ها خیالتون از بابت کیفیتش راحت باشه قطعا این ساز بهترین انتخاب هست. بدنه ی اون استیل هست و جنس شونه از چوب بامبو هست. این ساز از کیفیت و انعطاف بالای تیغه ها برخورداره و نشتی هوای بسیار پایینی داره. به این صورت که برای اجرای تکنیک های Bending و Over Bending کاملا مناسب هست.
نتیجه گیری
اگر شما به یک سبک خاص علاقه مند هستید مثل سبک های وسترن و کابویی پیشنهاد من این هست که ساز دهنی دیاتونیک رو انتخاب کنید. اگر پارامتر سختی و آسونی این سازها رو در نظر بگیریم، قطعا سازدهنی کروماتیک به خاطر داشتن اون کلید کنارش و اینکه شما می تونید تمامی کلاویه های سیاه یا نت های کروماتیک رو اجرا کنید، با گرفتن یک کلید قطعا این ساز از سادگی بیشتری به نسبت دیاتونیک برخوردار هست.
توی سازدهنی دیاتونیک شما این کلید رو ندارید و به همین دلیل باید با استفاده از تغییر زاویه زبان اون نت ها رو خودتون تولید کنید. همین امر باعث میشه مدت زمان بیشتری رو برای آموزش این ساز صرف بکنید تا بتونید آهنگ های پاپ بسیار ساده رو اجرا بکنید پس در نظر داشته باشید اگر قصد شروع یادگیری سبک بلوز و کانتری رو دارید می تونید ساز دهنی دیاتونیک رو انتخاب بکنید و اگر بیشتر به انواع پاپ ایرانی غربی و آهنگای کلاسیک علاقه مند هستید بهترین گزینه می تونه هارمونیکا کروماتیک باشه.