با خرید سازدهنی، یک پکیج آموزشی هدیه میگیرید

حل مشکل خشک شدن لب ها موقع ساز دهنی زدن

  • 11 تیر 1401
آموزش رایگان ساز دهنی

احتمالا شما هم با این مشکل مواجه شدید که موقع اجرای یک تمرین یا یک قطعه با ساز دهنی، مدام لبتون خشک میشه و روی ساز به راحتی حرکت نمیکنه. 

این موضوع میتونه باعث اختلال هایی نظیر : از ریتم افتادن، اجرای دوتایی نت ها و همچنین ترک خوردن یا زخم شدن لب ها در حین نوازندگی بشه.

تو این مطلب میخوام چندتا راهکار بهت بدم تا با رعایت کردنشون، برای همیشه با این مشکل خداحافظی کنی. 

پس حتما ویدیو آموزشی بالای صفحه رو نگاه کن و تا آخر این مطلب با من همراه باش.

 

دلایل خشک شدن لب ها روی ساز دهنی

 

از دست رفتن رطوبت لب حین نوازندگی

این مشکل میتونه زمانی بوجود بیاد که وقتی شما در حال اجرای قطعه ای با سازدهنی هستید، تسلط کافی روی ریتم یا اجرای صحیح نت های اون تمرین نداشته باشید. و همچنین در ابتدای آموزش ساز دهنی شما هنوز روی ابعاد ساز، میزان جابجایی یا پرش روی ساز به تسلط کافی نرسیدید و به همین دلیل دچار استرس میشوید و واکنش طبیعی بدن، خشک شدن لب ها و آب دهان رو بدنبال داره.

برای برطرف کردن این مشکل، به هیچ عنوان از هیچگونه مرطوب کننده ای نظیر برق لب یا مواد دیگر استفاده نکنید. به این دلیل که این مواد شیمیایی هم باعث آسیب های جدی به ساز دهنی شما خواهند شد و همچنین عمر هارمونیکا ی شما رو کوتاه تر میکنن. و هم اینکه برای شما عادت اشتباه بوجود می آورند و در آینده به هیچ عنوان نمیتونید بتنهایی و بدون هیچگونه ماده جانبی نظیر روان کننده ها، شروع به ساز زدن کنید.

 

فشار دادن بیش از اندازه لب ها به ساز

وقتی شما به تازگی شروع به نوازندگی ساز دهنی میکنید، چون هنوز به فرم صحیح لب گذاری روی ساز (آمباشور) مسلط نشدید، به احتمال زیاد با فشار و تنش بیش از اندازه، اقدام به دمش و مکش روی ساز میکنید. لب هاتون رو بیش از اندازه منقبض میکنید و با قدرت خیلی زیاد به ساز میچسبانید. همین عوامل باعث قفل شدن بیش از اندازه ی لب ها به قطعه دهانی هارمونیکا (Mouth piece) میشه و مانع از جابجایی روان لب ها روی ساز میشه. قطعه دهانی ساز، یکی از اجزای تشکیل دهنده ی ساختمان هارمونیکا محسوب میشه.

این مشکل فقط با گذشت زمان برطرف میشه و شما به مرور عادت میکنید که با چه میزانی از فشار، لب رو به ساز قفل کنید. 

 

استرس حین نوازندگی

چه موقعی که دارید سر کلاس، سازدهنی میزنید و تمریناتتون رو به استادتون تحویل میدین، چه مواقعی که دارید برای یک جمع به صورت زنده ساز میزنید باید این حقیقت رو قبول کنید که این کار به خودی خود یک امر استرس زا محسوب میشه و کاملا با تمرین شخصی شما متفاوت هست.

 این استرس حین اجرای زنده، باعث بالا رفتن ضربان قلب و در پی اون بر هم خوردن نظم تنفسی شما، خشک شدن دهان و لب ها (بگونه ای که موقع حرکت دادن ساز، حس میکنید الان لبتون زخم میشه) ، اجرای ناصحیح نت ها و همچنین بر هم خوردن ریتم قطعه میشه.

این مشکل هم با کسب تجربه ی زیاد و اجراهای متعدد کاملا برطرف میشه و هر بار شما برای اجراهای زنده آماده تر میشید. به گونه ای که اشتباهات شما روز به روز کمتر خواهد شد و نوازندگیتون دلنشین تر و زیباتر.

 

عادت نداشتن ماهیچه ها

وقتی به تازگی شروع به یادگیری ساز دهنی میکنید، چون هنوز به ابعاد ساز، نحوه لب گذاری روی ساز و همچنین جابجایی هارمونیکا به طرفین عادت ندارید، طبیعتا ماهیچه های لب، لپ ها، فَک و گردن شما شروع به اسپاسم و گرفتگی میکنن.

همین امر باعث میشه که شما فشار مضاعفی رو روی دهانی سازدهنی اعمال کنید و همین امر باعث میشه که ساز به سختی بین لب های شما حرکت کنه و براحتی نتوانید روی ساز جابجا بشین.

اما خبر خوب اینه که به زودی ماهیچه های شما برای انجام تمام این اعمال قوی میشن و میزان فشاری که ماهیچه های هر ناحیه از صورت و گردن، باید برای اجرای صحیح نت ها به کار ببرن رو به طور کامل فرا میگیرید. پس صبر داشته باشید و تمریناتتون رو با انجام نکات بالا، با کیفیت تر کنید.

بعد از این که به استرستون غلبه کردید، میتونید برای اجرای آهنگ های بسیاری روی سازدهنی از سبک های مختلف آماده بشین و با تمرین، اونا رو اجرا کنید.

 

 

دیدگاه خود را بنویسید :