با خرید سازدهنی، یک پکیج آموزشی هدیه میگیرید

چطوری یه آهنگ رو روی ساز دهنی تمرین کنیم؟

  • 2 فروردین 1402
آموزش رایگان ساز دهنی

تمرین کردن یه آهنگ روی ساز دهنی باید چجوری باشه؟

خیلی از هنرجویان در مسیر یادگیری ساز دهنی، با روش های غیر اصولی شروع به تمرین یک قطعه میکنن و همین مسئله باعث میشه بعد از یه مدت به مشکلات متعددی در تمرین اون قطعه برخورد کنن و کاملا از تکمیل کردن اون آهنگ دلسرد بشن و برن سراغ یه آهنگ دیگه. اگر میخواین تو مدت زمان کوتاهی، با بیشترین بازده تمرینی، یک آهنگ رو روی سازدهنی تمرین کنید پس فی لتر ش کن رو روشن کنید و ویدیو بالای صفحه رو ببینید و تا آخر این مطلب با من همراه باشید و سعی کنید تمام نکات زیر رو رعایت کنید.

 

انتخاب آهنگ متناسب با سطح نوازندگی

آهنگی که برای تمرین روی هارمونیکا انتخاب میکنید، حتما باید متناسب با سطح نوازندگی خودتون باشه. البته برای پیشرفت در مسیر نوازندگی سازدهنی، بهتر هست که آهنگ انتخابیتون کمی برای شما چالشی باشه و از سطح نوازندگی شما کمی بالاتر باشه. بله درست خوندید، فقط کمی! به هیچ عنوان آهنگهایی که از سطح ساز زدن خودتون خیلی بالاتر هستن رو انتخاب نکنید چون بعد از گذشت مدتی، شما رو کاملا نا امید و دلسرد میکنن. 

مثلا اگر شما هنرجویی هستین که به تازگی با اجرای کشش نت های گرد، سفید و سیاه آشنا شدین، انتخاب آهنگی که کشش های پیچیده تری از جمله دولاچنگ، سکوت چنگ، سکوت دولاچنگ و اتحاد های پیچیده ای داره، کاملا کار اشتباهی هست. پس در انتخاب آهنگتون دقت لازم رو به خرج بدید.

 

آهنگ رو برای خودتون غول نکنید

اشتباه ترین کار ممکن در شروع تمرین یک قطعه طولانی در موسیقی، این هست که به کل اون آهنگ نگاه کنید و برای خودتون اون قطعه رو بیش از اندازه بزرگ و پیچیده کنید. یا اصطلاحا اون قطعه رو در نظر خودتون غول بشمارید!

دو تا نکته ی خیلی مهم وجود داره که با دونستن این نکات، کارِتون خیلی ساده تر میشه.

 

دو نکته ی مهم در انتخاب آهنگ تمرینی

نکته اول

از اونجایی که هر قطعه ی موسیقی تقسیمات کاملا مساوی به نام میزان داره و شما قسمت های مختلف یک آهنگ رو میتونید در قالب میزان های جدا تمرین کنید و بعد تمام این میزان ها رو به هم بچسبونید و کل اون قطعه رو تمرین کنید.

نکته دوم

جملات و میزان های تکراری به وفور در هر قطعه موسیقی وجود داره، و شما کافیه میزان های منحصر بفرد رو از نظر ریتم و نت شناسایی کنید و وقتی اونا رو تمرین میکنید انگار باقی میزان های تکراری رو هم تمرین کردید. شما با این کار، قسمت های تکراری رو تو ذهنتون حذف میکنید و با این کار، تعداد میزان هایی که باید تمرین کنید خیلی خیلی کم میشه و به همین سادگی آهنگ پیش چشمتون خیلی ساده تر بنظر میاد.

پس با توجه به نکات بالا، خیلی کارِتون راحت میشه و استرس های شروع تمرین یک قطعه جدید، به حداقل خودش میرسه.

 

علائم ابتدای نت نویسی را بدقت بررسی کنید

یکی از موارد بسیار مهمی که از نظرِ تعداد بسیار زیادی از هنرجویان هارمونیکا پنهان میمونه ولی کلیدی ترین نکته ای هست که باید در شروع تمرین یک قطعه از روی نُت بهش توجه کنن، توجه بسیار دقیق به علامت های ابتدای یک قطعه (علامت های سرکلید) هست. 

با بررسی دقیق این علائم، قدم بسیار بزرگی در تمرین اجرای اون قطعه خواهید برداشت. با هم این علائم رو به ترتیبِ قرار گیری در شروع نت نویسی بررسی میکنیم.

 

1) کلید موسیقایی قطعه

همونطور که در مبحث تئوری موسیقی مقدماتی هم به اون اشاره کردیم، سازها در محدوده های صدایی مختلفی از نظر زیرایی صدا میدن و بر اساس صدای تولیدی شون، برای نت نویسی از یکی از کلید های متداول از جمله سُل یا فا در ابتدای قطعه استفاده میکنیم. به طور مثال نت های مناسب سازدهنی از کلید سُل استفاده میکنن و سازی مثل ویولنسل چون در محدوده ی صدایی بَم قرار داره، از کلید فا برای نت نویسی استفاده میکنه.

پس با توضیحات بالا به این نتیجه میرسیم که آهنکی که قصد تمرین اون رو با ساز دهنی دارید، حتما باید در محدوده ی تریبل یا همون کلید سُل باشه. اگر قصد اجرای نُتی رو داشتید که برای یک سازِ بَم صدا مثل ویولن سل نوشته شده بود و در ابتدای قطعه کلید فا رو مشاهده کردید باید از فرایندی بنام انتقال استفاده کنید تا محدوده ی اون نُت رو به حالت سُل تغییر بدید.

 

2) سرکلید قطعه

سرکلید عبارتست از دیز و بِمُل هایی که در ابتدای یک قطعه ی موسیقی و روی خطوط حامل قرار میگیره و مشخص کننده ی تُنالیته (گام) اون قطعه هست.

به عبارتی سرکلید، برای شما مشخص میکنه که در اجرای این قطعه باید چه نت هایی بصورت دیز یا بِمُل شده اجرا بشن. یعنی شما دیگه پشتِ اون نت های مشخص، علامت های دیز و بمل رو مشاهده نمیکنید و بصورت پیش فرض باید بصورت حفظی، به محض دیدن همون نت های مشخص، بصورت دیز یا بمل شده اجراشون کنید.

بارها خودم شاهد این موضوع بودم که هنرجو، کاملا بی توجه با این علامت های سرکلید، شروع به اجرای قطعه میکنه و نت های خارج از گامِ بسیاری رو در طول اجرای قطعه میشنویم که با این کار، آهنگ بصورت کاملا نا صحیح صدا میده. پس حتما در ابتدای اجرای قطعه، به تمامی این علامت ها به خوبی دقت کنید و در هنگام اجرای نت های مرتبط با اونا، فراموش نکنید که به موقع کلید اسلاید رو فشار بدید.

دیدگاه خود را بنویسید :